Ford Fiesta: factor leuk (2023)

De nieuwe Ford Fiesta lijkt aan de voorkant veel op de vorige. Ford Fiesta Ford Fiesta Ford Fiesta Ford Fiesta Ford Fiesta Ford Fiesta De ST Line-grille is zwart en loopt naast de kentekenplaat iets omlaag. Ford Fiesta De achterlichten zitten nu onder de achterruit in plaats van ernaast, zoals bij het vorige model. Ford Fiesta Ford levert de ST Line-uitvoering alleen in combinatie met de krachtigste motoren. Ford Fiesta De nieuwe Ford Fiesta heeft als ST Line een gespierde uitstraling. Hier zit je altijd goed. Veel functies zijn via dit 8 inch aanraakscherm te bedienen. De aironditioning in de Ford Fiesta kan automatisch geregeld worden. Het instrumentarium van de nieuwe Fiesta is helemaal vlak. Veel knoppen op het stuur. Dit is alleen nog maar de linkerkant. Bij de ST Line is het zitmeubilair verfraaid met streepjes. De bodem van kofferbak is in hoogte verstelbaar.

Ford Fiesta: factor leuk (1)

Open galerij

De nieuwe Ford Fiesta lijkt aan de voorkant veel op de vorige.

Bij sommige auto’s weet je eigenlijk van tevoren al dat het goed zit. De nieuwe Ford Fiesta is zo’n auto. Ford bouwt al jaren auto’s die tot de best rijdende in hun segment horen. Het is net dat beetje extra dat een Ford tot een andere auto maakt dan zijn concurrenten. Ik kan alvast verklappen dat dit met de nieuwe Fiesta niet anders is. Maar in het compacte segment telt meer dan dat. Is de nieuwe Fiesta bijvoorbeeld een beetje ‘connected’, zoals dat zo mooi heet? Tussen de beroemde wijnvelden van Ribera Del Duero maak ik kennis met de nieuwste Fiesta.

Dat Ford de Fiesta in Spanje presenteert is met zo’n modelnaam natuurlijk niet verrassend, maar de locatie ín Spanje is dat wel. In niemandsland op verlaten wegen kan ik de nieuwste Fiesta ongestoord aan de tand voelen.

Bekijken

De nieuwe Fiesta ziet eruit als een… Fiesta. Op het eerste gezicht zijn de verschillen met het vorige model klein, maar hij is écht helemaal nieuw. De vorm en indeling van de grillezijn per uitvoering anders, de geteste ST-Line is te herkennen aan het donkere gaas en de verder naar beneden doorlopende ‘traantjes’ links en rechts van de kentekenplaat. Aan de achterkant is de verandering ten opzichte van het uitgaande model het grootst: de achterlichten zitten nu onder de achterruit in plaats van ernaast.

Bij het instappen valt meteen het 8,0 inch beeldscherm op, een heel verschil met het ‘postzegelformaat’-schermpje dat in de oude Fiesta dienstdoet. Het dashboard ziet er verder modern uit, maar mist finesse als het gaat om de uitwerking en afwerking.

Ford Fiesta: factor leuk (2)

Open galerij

Hier zit je altijd goed.

Zitten

Voorin is de nieuwe Fiesta erg ruim en zit je op prettige stoelen, zeker in de ST-Line uitvoering met zijn sportzetels. Stuur en stoel zijn uitgebreid te verstellen. Of je nu het postuur hebt van een smurf of de GVR, hier vind je een goede rijhouding. Achterin gaat het er krapper aan toe, veel concurrenten bieden meer ruimte. Zolang je lichaamslengte het gemiddelde niet overstijgt is het allemaal redelijk te doen. De Fiesta heeft een dubbele bagagevloer en in de onderste stand is er 290 liter beschikbaar. Genoeg voor de wekelijkse boodschappen, maar ook hier geldt: veel andere auto’s bieden meer.

Bedienen

Ik noemde het grote aanraakscherm al even. Het 8 inch exemplaar is optioneel, standaard levert Ford een 4,2 of 6,5 inch scherm. Veel functies zijn via aanraking te bedienen en dat gaat vlot via een duidelijke menustructuur. Op het stuur zitten erg veel knoppen. Het is altijd even zoeken welke je moet hebben, ook omdat ze allemaal ongeveer dezelfde vorm hebben.

Ford rust de Fiesta uit met de nieuwste rijhulpsystemen. Sommige daarvan zijn erg handig, zoals de verkeersbordenlezer en de dodehoeksensor, maar op het inparkeersysteem en de rijbaanassistent kun je niet blindelings vertrouwen. Het navigatiesysteem werkt erg fijn en geeft duidelijke aanwijzingen op het heldere beeldscherm. Via Apple CarPlay kun je een iPhone verbinden en Bluetooth is zelfs standaard op elke Fiesta, dus met de zo belangrijke connectiviteit zit het wel goed. Een leuke optie en bovendien niet duur met een meerprijs van 900 euro (in combinatie met 8 inch scherm en een navigatiesysteem), is B&O Play. Het audiosysteem uit de betaalbare lijn van Bang & Olufsen produceert een indrukwekkend geluid, er zijn weinig kleine auto’s met zo’n goede audio-installatie te verkrijgen.

Rijden

Ford heeft alleen de 140 pk sterke uitvoering van de 1.0 Ecoboost meegenomen naar Spanje. In Nederland wordt deze motor pas later leverbaar, in eerste instantie biedt het merk alleen 100 en 125 pk sterke varianten van de driecilinder turbomotor aan. 140 pk is uiteraard meer dan genoeg, met de twee minder krachtige versies kun je in Nederland uitstekend uit de voeten. Het vermogen wordt vloeiend afgegeven en de Ecoboost klinkt niet als een driecilinder. Tel daarbij op dat de motor behoorlijk trillingvrij is en je begrijpt waarom dit machientje al enkele keren tot International Engine of the Year is verkozen. Het testverbruik van 7,8 l/100 km(1 op 12,8) is niet echt representatief, In Nederland zou je met gemak 1 op 16 moeten kunnen halen.

Ford Fiesta: factor leuk (3)

Open galerij

De nieuwe Ford Fiesta heeft als ST Line een gespierde uitstraling.

Als je gaat rijden met de Fiesta dan wordt de titel van deze test duidelijk.

Als je gaat rijden met de Fiesta dan wordt de titel van deze test duidelijk. De Fiesta heeft naast al zijn andere pluspunten de bijzonder aangename eigenschap dat het een leuke auto is om in te rijden. Het nieuwe model gebruikt hetzelfde platform als het uitgaande model, maar de techniek is op talloze punten verbeterd. De nieuwe Fiesta stuurt fantastisch, met een prettige tegendruk. Je voelt behoorlijk nauwkeurig aan wat de voorwielen doen, zonder dat de auto ook maar een spoortje nerveus wordt. Het goede onderstel doet de rest, op de slingerwegen rondom de wijnbodega’s van Ribera Del Duero voelt de Fiesta zich helemaal thuis.

Volgens Ford heeft het nieuwe model 10 procent meer grip in bochten. Het zal allemaal best, het resultaat is goed. Hij rijdt bijna als een auto van een segment hoger, ook omdat het veercomfort niet leidt onder de sportieve aspiraties. Bovendien is de nieuwe Fiesta heel erg stil binnenin. Ford zegt dat 'ie 7 procent stiller isdan voorheen, maar het voelt als meer. De ST Line is wat steviger afgesteld dan de overige uitvoeringen en dat zorgt voor een sportievere rijbeleving, maar de auto gaat er niet nóg beter van rijden.

Ford Fiesta: factor leuk (4)

Open galerij

Ford levert de ST Line-uitvoering alleen in combinatie met de krachtigste motoren.

Betalen

De nieuwe Ford Fiesta is een van de beste auto’s in zijn segment, maar ook een van de duurste. De vanafprijs bedraagt 15.745 euro, dan krijg je 70 pk sterke 1.1 benzinemotor. Dat is een turboloze versie van de Ecoboost-motor in de testauto. Zoals gezegd is de 140 pk-versie nog niet leverbaar in ons land, maar de uitvoeringen met 100 en 125 pk zijn dat wel. Vanaf 19.545 euro rijd je in een Fiesta met Ecoboost en dan krijg je meteen de complete Titanium-uitvoering. Private leasen kan vanaf 239 euro per maand, de tarieven voor zakelijk leasen zijn marktconform.

Samenvatting en conclusie

De nieuwe Fiesta is, zoals verwacht – dat moet ik toegeven, een zeer goede auto in het compacte segment. Op veel onderdelen kan de nieuwe Fiesta zich meten met het beste wat er op dit moment te koop is. Met name op het onderdeel rijden maakt de compacte Ford indruk. Daar is veel tijd en aandacht in gestoken tijdens de ontwikkeling van de auto.

Alles bij elkaar opgeteld is de nieuwe Fiesta een auto die zo’n beetje alles biedt in het compacte segment. Wat voor bestuurder je ook bent, de Fiesta zal je niet teleurstellen. Maar voor wie net dat beetje extra zoekt, biedt deze Ford meer: de factor leuk.

Voor- en nadelen Ford Fiesta

Nadelen

  • finesse interieur mist
  • prijzig

Voordelen

  • rijdt en stuurt fantastisch
  • erg stil
  • fijne driecilindermotor
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated: 03/10/2023

Views: 5943

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.